zaterdag 13 februari 2010

Hoeilaarts Hippodromen

De krakende stem van een overactieve omroeper schalt door de luidsprekers, opgeklede bourgeoisie met sigaret en Martini in de hand schuifelen op een ondergrond bezaaid met weddenschapsticketjes… zo moet een doordeweekse zondag in de jaren tachtig er volgens mijn verbeelding op deze plek uitgezien hebben. Het contrast met vandaag had moeilijk nog groter gekund.


Een desolate witte sneeuwvlakte in de verte, krakende glasscherven en vergane glorie om iedere hoek. Welkom in de hippodroom van Hoeilaart. De tribune dateert nog maar uit 1985, maar kon het einde van de hippodroom alleen maar uitstellen, niet tegenhouden. Al meer dan een decennium staat deze plek eenzaam te verkommeren in het Zoniënwoud.


Deze ligging werd in 1887 echter niet met de losse hand gekozen. De groeve van Groenendaal was door zijn kale bodem immers de ideale ondergrond. En daarbij vond de toenmalige koning Leopold II (die voor een groots bouwwerkje meer of minder nooit zijn hand heeft omgedraaid) dat de nabije hippodroom van Bosvoorde een toch wat te scherpe bocht had en er in Hoeilaart/Groenendaal wel iets nieuws mocht neergepoot worden. In de twintigste eeuw groeide de hippodroom vervolgens uit tot een van de grootste en meest populaire in Europa. Ze kreeg zelfs haar eigen spoorwegverbinding.


Op het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig werd het echter duidelijk dat het feestje bijna over en uit was. De spoorwegverbinding werd definitief opgebroken en het aantal geïnteresseerden nam zienderogen af. Niet toevallig werd rond deze periode de Lotto immens populair. En wat men spendeert aan vakjes kruisen, kan men niet meer uitgeven om op paardjes te verwedden. Paardenrennen als zondagse ontspanning was voorbij. Naast de oude koningsloge werd in de jaren tachtig nog een nieuwe tribune neergepoot maar ook deze kon het tij niet meer keren. In de jaren negentig viel het doek definitief over de hippodroom en werd het niets meer dan een vergeten en desolaat stukje erfgoed. Een stukje erfgoed dat sinds kort zelfs met de sloophamer bedreigd wordt… zij het niet zonder de jongens en meisjes op facebook, die zijn immers een petitie gestart tegen de afbraak.

Geen opmerkingen: