
We keren terug naar de tiende eeuw. Balderik, de Graaf van Leuven, geeft de opdracht om de relieken van Gudula onder te brengen in de kleine Sint-Michielskerk vlakbij de Koudenberg. Op dat ogenblik is er nog geen sprake van een majestueus bouwwerk, het is integendeel een klein Romaans kerkje in ruwe steen. Als Hendrik I, de hertog van Brabant, in het begin van de 13de eeuw beslist om te beginnen aan de bouw van de gotische Sint-Michielskerk zoals we ze nu kennen, wordt er echter voor geopteerd om deze te bouwen bovenop de funderingen van de Romaanse constructie.
Bij de voorbereidende werkzaamheden van de ondergrondse noord-zuid-treinverbinding in het begin van de 20ste eeuw, stoot men weer op deze reeds lang vergeten overblijfselen. Tijdens de restauratiewerken van 1983-1989 wordt zelfs beslist om ook de Romaanse crypte volledig bloot te leggen en toegankelijk te maken voor het publiek. Zo kan u nu, zo’n 2 meter onder de bestaande kathedraal, de oude fundamenten gaan bewonderen.
Ook bovengronds is een poging ondernomen om de vroegere afmetingen een beetje te visualiseren. Als u goed oplet, ziet u doorheen de Sint-Goedele immers een lichtere tegelkleur afbakenen waar de oude Romaanse kerk heeft gestaan.
2 opmerkingen:
Baldrick? Sounds familiar...
Indeed. He had a cunning plan, my lord.
Een reactie posten